Net op 't Net

Toneelstuk voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijs.

De snelheid waarmee informatie verspreid wordt, voornamelijk dankzij internet 2.0, is de laatste vijf jaar enorm toegenomen. Een positieve evolutie omdat die informatie zo voor veel mensen makkelijk toegankelijk wordt. Alleen willen we natuurlijk niet dat onze informatie en onze persoonsgegevens een eigen leven gaan leiden.

Gegevensbescherming is de bestaansreden van de Privacycommissie. Zij heeft dan ook van bij haar oprichting oog voor nieuwe technologische ontwikkelingen.

 

Sinds 2011 heeft zij bovendien een specifiek initiatief ontwikkeld om kinderen en jongeren bewust te maken van de impact die deze ontwikkelingen kunnen hebben, een impact die niet negatief hoeft te zijn. Als jongeren immers weten waar ze mee bezig zijn, kunnen ze hun eigen beslissingen nemen. Geef ik mijn gsm-nummer door? Zal ik snel een commentaar bij die Facebook-foto schrijven? Of post ik er zelf ook eentje? Vandaar de naam van het jongereninitiatief van de Privacycommissie: 'Ik Beslis'.

Jongeren sensibiliseren is echter geen makkelijke taak. Communicatieprofessionals bevestigen dat zij zowel individueel als in groep erg moeilijk "mee" te krijgen zijn. Daarom besloot de Privacycommissie in te zetten op communicatie via de scholen als partner, wat een schot in de roos bleek. Ook in hun leerplannen staat mediawijsheid voortaan ingeschreven als verplicht onderdeel. Een lessenpakket over nieuwe technologieën en privacy was dus meer dan welkom.

Om de zaken wat lichter verteerbaar te houden, wordt niet alleen lesmateriaal aangeboden, maar ook een bijhorend educatief toneelstuk, "Net op 't Net", waarin wordt ingezoomd op de bezoekers van een jeugdhuis en wat zij al allemaal beleefd hebben op het internet. Een toneelstuk met een knipoog en tegelijk een duidelijke boodschap: wees je bewust van wat je doet, zo vermijd je onaangename verrassingen. Het stuk kan zowel in de scholen zelf als in een aangepaste zaal opgevoerd worden. Geïnteresseerde scholen kunnen een try-out van het toneelstuk bijwonen op 3 oktober a.s. in de theaterzaal van Paco Producties, waarmee de Privacycommissie heeft samengewerkt voor dit project.