Maand van de Cyber Security dit jaar gewijd aan Phishing!

Voor de hele maand oktober lanceert de Belgische overheid, met name CERT.be (het federale cyber emergency team) en het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) samen met de Cyber Security Coalition een sensibiliseringscampagne rond phishing.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij personen via valse mails die zij ontvangen of via valse websites die zij raadplegen hun confidentiële en persoonlijke informatie doorgeven. Met deze informatie kan een persoon met kwaadaardige bedoelingen fraude plegen met iemands identiteit.

Hoe herken je verdachte berichten?

1. Onverwacht
Je krijgt zonder reden een mail of bericht: je kocht niets, sloot geen contract af of hebt je nergens voor ingeschreven. Wees extra voorzichtig!
2. Dringend
Een dringende aanmaning tot betaling of een vriend in nood? Hou je hoofd koel en controleer de gegevens voor je je portemonnee bovenhaalt.
3. Afzender
Controleer het e-mailadres, ook op spellingsfouten. Maar let op: ook een legitiem e-mailadres is geen garantie op een veilige mail.
4. Vraag
Een officiële instantie zal je nooit via e-mail, sms of telefoon vragen om je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens.
5. Link
Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam (het woord voor .be, .com, .eu, of .org) ook echt de naam van de organisatie?
6. Aanspreking
Wantrouw berichten met algemene en vage aanspreektitels of je e-mailadres als aanspreking.
7. Taalfouten
In een verdacht bericht staan vaak taalfouten of het taalgebruik is vreemd. 8. Betaalmethode
Bij anonieme of ongebruikelijke betaalmethodes zoals Paypal, Western Union en 3V Payment
Group moet je voorzichtig zijn.
9. Spam
Zit het bericht in je spam- of junkfolder, wees dan op je hoede. Je kan ook zelf verdachte berichten markeren als spam om anderen te waarschuwen.
10. Nieuwsgierig
Laat je niet vangen bij berichten die je nieuwsgierigheid wekken zoals “Kijk wat ik over jou las ...” of “Ben jij dit op deze foto?”. Staat er een link bij, klik daar dan zeker niet op.