Actua

 • De nieuwe privacywetgeving: nieuwe wind, geen orkaan!

  De nieuwe Europese privacywetgeving - de “Algemene Verordening Gegevensbescherming” - die op 25 mei 2018 van toepassing wordt, is een opportuniteit voor bedrijven om zich te bezinnen over hoe ze vandaag gegevens bijhouden, hoe ze die gebruiken en hoe het staat met de bescherming ervan.

 • Tomorrowland: Rapport van Comité P ondersteunt de argumenten van de Privacycommissie

  Het Comité P publiceerde zopas haar rapport in verband met de screening naar aanleiding van het Tomorrowland muziekfestival gedurende de zomer van 2017.

 • Privacycommissie publiceert haar Big Data rapport

  We produceren vandaag een berg aan data. Deze data komen van zowat overal: e-mails, informatie die we achterlaten op sociale media, mobiele apps, digitale foto’s en video’s, zoekopdrachten in Google, sensoren, online en offline aankooptransacties, GPS signalen, wearables, enz. Het gegeven waarbij innovatieve technologieën nieuwe mogelijkheden bieden om waarde te putten uit deze tsunami aan beschikbare data kan men vaagweg aanduiden met de term “Big Data”.

 • Wanneer moet Telenet mijn toestemming vragen om mij “gerichte reclame”, gebaseerd op mijn kijk-en/of surfgedrag, toe te sturen?

  Telenet kondigde op 20 september 2017 aan haar TV-reclameaanbod uit te breiden met “gerichte reclame” op basis van het kijk- en/of surfgedrag van de klant. Telenet-kijkers met een digicorder zullen gepersonaliseerde TV-reclame te zien krijgen. Bestaande klanten worden standaard ingedeeld in niveau “persoonlijk”, het niveau dat “gerichte reclame”, gebaseerd op het kijkgedrag, toelaat. Pas vanaf het niveau “uniek” zullen ook de surfgegevens worden meegenomen voor het aanbieden van gepersonaliseerde TV-reclame, maar dit laatste enkel ten aanzien van klanten die actief voor dit hoogste niveau hebben gekozen. Het verwerken van gegevens over het internetgebruik van de klant voor het aanbieden van gepersonaliseerde TV-reclame is immers nieuw en vereist daarom een uitdrukkelijk toestemming.

 • Implementatie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming

  De Groep Artikel 29 heeft, op 5 april, de definitieve versies aangenomen van haar richtsnoeren i.v.m. de functionaris voor gegevensbescherming (DPO), de leidende autoriteit en data portabiliteit. Hierbij werd rekening gehouden met de opmerkingen die de Groep heeft ontvangen in het kader van de publieke raadpleging over de richtsnoeren, die eindigde op 15 februari 2017.

Verwante websites

ikbeslis.be

Een specifieke website over jongeren en privacy.

anthologieprivacy.be

Op deze website vindt u een overzicht van privacygerelateerde artikels.